Otomatik içindekiler sayfası oluşturmak Resimli Anlatım

Hepimize yardımcı olabilecek bir ipucu daha sunmak istiyorum şimdi sizlere. Tez veya ödevlerimizi yazarken word programını vazgeçilmez olarak kullanırız. Kullanım kolaylığı ve kullanılırlığı çok yüksek olduğundan word programı üzerinde ödev veya tez hazırlamak işimize gelir. Ancak word programı çok kullanılsa da basit kuralların yapılmamasından kullanımda bazı sıkıntılar meydana gelir ya da hali hazırda tek tuşla yapılacak işlemleri yapabilecekken, biraz uğraşmamız gerekir.

Bunun için öncelikle yazım da küçük yazım kurallarını ele almamız gerekir. Birkaç örnek vermek gerekirse;

  • Noktalama işaretleri: noktalama işaretleri kendinden önceki kelimeye bitişik, sonraki kelimeden ise bir boşluk ile ayrı yazılmalıdır.
  • Paragraf başları: Paragraf başları TAB tuşu ile yapılmalı, kesinlikle birkaç kere boşluk tuşuna basarak paragraf başı girintisi oluşturulmaması.
  • Satır sonları: Satır sonunda alt satıra geçmek için ENTER a basılmaz. Yazıya göre program kendiliğinden alt satıra geçer.
  • Sayfa sonu: Bir sonraki sayfaya geçmek için birkaç kere ENTER a basılmamalı bunun için EKLE menüsünden KESME kısmındaki seçenekleri kullanılarak yapılmalı.

Yukarıda saydığımız bu hususlar aslında çok basit ancak pek yapılmamakta. Bunları yaptığımız zaman hem işlerimiz kolaylaşacaktır hem de bir düzen sağlanmış olacaktır

Şimdi içindekiler tablomuzu oluştururken de bize yardımcı olacak bir konumuz var.

  • Başlıkların düzeyleri: Yazı tipi değiştirdiğimiz kısmın yanındaki menüden başlığımızın ana başlık, alt başlık ya da 3. 4. düzey başlık olup olmadığının seçilmesi.

Bu içindekiler tablomuzun oluşturulmasında en büyük etken. Ayrıca daha çok seviyede başlıklarımız varsa bunları “ANAHAT” araç çubuğunu kullanarak düzenleyebiliriz (görünün/araç çubukları/anahat seçeneği ile karşımıza gelir).

ImageShack

Başlıklarımızı seçtik ve sonrasında başlık düzeylerimizi ayarladık. Şimdi EKLE menüsüne giderek BAŞVURULAR a, ordan da DİZİN ve TABLOLARA a giriyoruz.

ImageShack

Karşımıza gelecek olan pencerede ikinci sekme olan İÇİNDEKİLER TABLOSU kısmına geçiyoruz ve kendi isteğimiz doğrultusunda bu penceredeki seçimleri gerçekleştiriyoruz.

ImageShack

Birkaç denem yanılma yolu ile tam olarak hangi kısmın ne işe yaradığını anlarsınız. Kısaca anlatmak gerekirse; Baskı Önizleme çıktı aldığımızda görünecek şekil, Sekme Öncüsü başlıklarımızla sayfa numaraları arasındaki kısmın noktalarla yada çizgilerle yada boşlukla doldurulacağı seçimi, Düzey ise içindekiler tablomuzda kaçıncı derece düzeye kadar başlıklar listelenecek seçimidir.

Bu yazımla beraber MS programlarından birkaç ipucu vermiş oldum.

Bir parantez daha açarak benim zaman zaman ziyaret ettiğim bir siteyi duyurmak istiyorum sizlere. Bu site KOÇ BRYCE ın hazırlamış olduğu MS Windows XP ve MS Office serisi eğitim sitesidir. Birkaç dakikalık dersleri dinleyerek ve uygulayarak aslında kullandığınız bu programlarda bilmediğimiz daha pek çok özellik olduğunu göreceksiniz.