Arama motorlarında arama ipuçları, Google nasıl kullanılır.

İnternette arama yapmanın püf noktaları.

Bir ödevimiz var, bir şarkı arıyoruz, aklımıza bir şey takıldı veya bir kelime ne demek bilmiyoruz, artık böyle durumlarda eskisi gibi kitapları karıştırmak yok. İnternetin bu kadar yaygın olması yukarıda ki işlemlerin iki tıkla ulaşılabilmesidir.Şüphesiz bunları yaparken arama motorları, sözlük siteleri, forumlar ve bloglar bizlere yardımcı oluyor.

Tabiî ki bu sitelere ulaşmak için vazgeçilmezimiz olan Google arama motorunu kullanmayan kalmamıştır. Neye ulaşmak istiyorsak hemen google.com.tr ye gireriz ve Google a sorarız. Hafta sonu nereye gidilir? Aracım için en uygun lastik seçimi hangisidir? Almayı düşündüğüm bilgisayar nasıldır?  Gibi tüm soruları Google a sorabiliriz ve cevabını kolayca alırız.

Arama motorları için bazı ipuçları vardır ve bunlar işimizi kolaylaştırır;

Arama motorlarına akif özkaya yazıp arama yaparsanız, motor bunu akif ve özkaya olarak arar ve içinde akif ve/vaya özkaya geçen tüm sayfaları listeler.

 Eğer yazdığınız kelimelerin bir grup olarak aranması istiyorsanız tırnak işaretlerini (“xxx”) kullanabilirsiniz. Bu durumda tırnak işareti içine akif özkaya yazarsanız ( “akif özkaya” ) motor sadece bu iki kelimenin bir arada ve yan yana geçtiği sayfaları listeler.“Akif özkaya” kelimenizi bir arada arattınız ama karşınıza Ahmet akif özkaya, Mehmet akif özkaya, ali akif özkaya gibi bir çok sonuç çıktı ancak siz Ahmet geçen kelimelerin bulunmasını istemiyorsanız aramamızı: “akif özkaya” –ahmet şeklide yaparak bir eksi işareti ile motorun Ahmet geçen sayfaları göstermemesini sağlayabilirsiniz.Eğer ki bir doküman arıyorsanız ve karşınıza sadece word veya acrobat gibi programları ile hazırlanmış dökümanlar karşınıza gelsin istiyorsanız yukarıdaki ipuçlarıyla arama kelimizi/cümlemizi hazırlıyoruz ve bir boşluktan sonra word için “filetype:doc” acrobat için “filetype:pdf” kısımlarını ekleyebilirsiniz. Aradığınız kelime veya metinle alakalı resim arıyorsanız. Bu durumda Google arama motorunun resim arama kısmı işinize yarabilir. Bunun için aramanızı yaptıktan sonra yada önce üst kısımda bulunan “görseller” linkine basarak karşınıza arama kelimeniz/cümlenizle ilgili resimler gelecektir. Burada anlattıklarım kullandıkça hız kazanacağınız şeylerdir. Eğer bana hız gerekmez bende bunları aklımda tutamıyorum derseniz, Google sayfasında “Gelişmiş Arama” linkini kullanarak yukarıdaki anlattığım konuların hepsini görerek ve seçerek yapabilirsiniz.