MS PowerPoint e sürekli müzik eklemek – Slayta kesintisiz ses eklemek (2003-2010)

Bir çoğumuz gerek okullarımız da yada işyerlerimizde herhangi bir vazifemiz için yada sadece bilgi vermek amaçlı arkadaşlarımızla paylaşacağımız sunu dosyaları hazırlamak için MS Power Point Programını kullanırız. Bu programda bazen çok küçük nüansları atladığımız için istediğimiz işlemleri yapamamaktan sıkılırız.

Bu yazımda sizlere bir sunu nasıl yapılır anlatmayacağım. Sadece çevremden bildiğim kadarıyla bir çok kişinin Sunusuna / Slaytına bir ses veya müzik ekleme sıkıntısını çözmeye yönelik bilgileri aktaracağım (İşlemi Office 2003 ile yapacağım, diğer versiyonlarında da durum hemen hemen aynıdır, powerpoint 2010 için anlatım sayfanın alt kısmına eklenmiştir).

Evet Efendim işleme başlıyoruz. MS Power Point ten ekle menüsü ile Film ve Sesler kısmına geliyoruz ve Dosyadan ses e tıklıyoruz.

point1.png

Bu işlemden sonra bilgisayaraımızın sabit diski veya herhangi bir konumundan eklemek istediğimiz müzik/ses dosyamızı seçiyoruz.

point2.png

Ekleme işleminde “Tamam” a tıkladığımız zaman karşımıza küçük bir uyarı geliyor, buuyarı slaytımızda ilgili sayfamıza geldiğimizde eklediğimiz sesin otomatik olarakmı yoksa tıklama işlemi başlayacağını seçiyoruz (otomatik olarak başlaması tavsiyem olur).

Sonraki adım altta resmi gözüken adım. Burada ekleme işleminden sonra sayfamızda oluşan hoparlör simgesine sağ tıklayarak “özel animasyon” seçeneğine tıklıyoruz.

point4.png

Tıkladıktan sonra ekranımız sağ tarafında bir sütun açılıyor ve burada orta kısımda eklediğimiz şarkının ismini görüyoruz. Burada şarkının ismini gördüğümüz yere tekrar sağ tıklıyoruz ve “efekt özellikleri” seçeneğini seçiyoruz.

point5.png

Karşımıza çıkan pencerede efekt sekmesinde “Yürütmeyi Durdur” kısmında … slayt sonra yazan yerin kutucuğunu işaretliyoruz ve slaytımızın uzunluğuna göre ayarlanabilen kısmı ayarlıyoruz.

point6.png

İşte bu işlemi yaptıktan sonra tamamı tıklarsak slaytımızda müziğimiz bir sonraki slayda geçince değil, ayarladığımız değerdeki slayt adedi geçiş yaptıktan sonra duracaktır.

Son olarak resimli bir slayt yaptıysanız slaytınızda ses hoparlörü simgesinin gözükmemesini isteyebilirsiniz. Bunun için de en son açtığımız penceredeki “Ses Ayarları” sekmesine geçiyoruz ve burada “Ses ikonunu gizle” seçeneiğini işaretleyerek amacınıza ulaşabilirsiniz.

point7.png

Evet bu yönlendirmelerle isteğiniz müziği ekleyebilir ve daha uzun soluklu slaytlar hazırlayabilirsiniz.

PowerPoint 2010 için izlenmesi gereken adımlar;

 

En eski yazılarımdan biri olan bu yazımı güncelleme ihtiyacı hasıl olmuştur. Yorumlarda birçok kez nlatsamda resimli olarak anlatım daha kolay anlaşılır olacaktır. resimler Office 2010 dan alındı ama Office 2007 durum çok benzer.

  • Öncelikle PowerPoint sunu dosyamızı açıyoruz. Ekle sekmesinden “Ses” ve ardından “Dosyadan Ses” seçeneğini kullanarak bilgisayarımızdaki herhangi bir ses dosyasını slaytımıza ekliyoruz.

  • Ses dosyasını eklediğinizde slayt sayfasına bir hoparlör ikonu eklenecektir.

Bu ikona tıkladığınızda yukarıdaki sekme menülerinde, “Ses Araçları” Menüsü belirecektir. Ses araçları menüsündeki “Kayıttan Yürüt” sekmesine giriniz. Buradaki “Başlangıç:Tıklatınca” ayarını “Slaytlarda yürüt” olarak değiştiriniz. İşte yapmak istediğiniz bukadar basit. Ek olarak bazı arkadaşlar ses dosyalarındaki giriş boşluklarını nasıl yok edeceklerini sormuşlar. bunun içinde yine aynı menüde “Sesi Kırp” seçneği ile dosyanın başlangıçtaki sessiz kısmı yok edip direk şarkıya/müziğe başlamasını sağlayabilirsiniz.

Aklınıza takılan bilemediğiniz, yada biliyorsunuz ancak anlatılmasının faydalı olduğunu düşündüğünüz konular varsa lütfen bana iletiniz. Bu sayede daha faydalı yarımlaşmalar yapailiriz.