1 Nisan Şakası Nereden Gelir? 1 Nisan nereden çıkmıştır.

Aslında aklıma takılan bir konuydu öncelerden beri. Nereden geldi bu 1 Nisan. Sonradan yapılmış günler gibi sadece ticari rant amacıda gütmeyen bu günde neden insanlar şaka yapar anlam veremezdim.

1 Nisan yaklaştı ve her sene aklıma düştüğü gibi bu soru yine aklıma düştü, 1 Nisan Şakası sözü nereden türedi. Merakımı giderecek bir mail gördüm posta kutumda, yılların merakını gidermek üzere açtım ve hemen okudum haliyle, açıkçası bu gününü ucunun bize dokunduğunu hiç tahmin edemezdim.

Evet efendim ucu bize dokunuyor dedim, yani müslümanlara, elektronik posta yoluyla gelen her mesaja hemen inanmam ben araştırırım. Ancak bu maili gönderen kişi doğrularına inandığım biri olunca ve bikaç araştırma ile duruma kanaat ettim. Neden daha önce araştırmadım diyede kendime kızdım.

Maili hazırlayan kişi “1 Nisan Lütfen okuyunve öğrenin” diye başlıyor sözlerine. Evet okuyalım da öğrenelim.

Metni aynen aktarıyorum sizlere:

 1 Nisanın Tarihçesi;  15. yüzyılın sonlarında, Haçlı ordusu Endülüs Müslümanlarının son kalesini kuşatır. Uzun süren bir kuşatma olmasına rağmen, kış aylarının daetkisiyle, kale korunabilmektedir. Durumun zorluğunu anlayan Haçlı ordusunun komutanı değişik taktikler düşünmektedir.                  En sonunda 31 Mart gecesi Kalenin önüne giderek bir elinde Kur’an bir elinde İncil ‘Şu iki kitap üzerine yemin ederim ki, teslim olursanız bu akşam size bir şey yapmayacağım’ der. Gerekli görüşmelerden sonra canlarının kurtarılması karşılığında Müslümanlar kaleyi teslim ederler.                  Ertesi sabah, yani 1 Nisan sabahı, Haçlı ordusu komutanı bütün Müslümanların öldürülmesi için emir verir. Bunun üzerine Müslümanlar ‘Yemin etmiştiniz, bize söz vermiştiniz’ dediklerinde Haçlı ordusu komutanı ‘Benim sözüm size dün akşam içdi, bugün için size bir sözüm yoktur’ diye cevap verir ve bütün Müslümanlar orada Şehit edilir.

                  İşte o gün bugündür 1 Nisan hristiyanlar arasında ‘Hile Günü’ olarak kutlanmaktadır. Maalesef hıristiyanları taklit etmeyi modernleşme sanan gafil müslümanlar arasında da yaygınlaşmış,yüzlerce, binlerce müslümanın katliam günü olan 1 Nisan’lar,  bir şakagünü olarak kutlanmaktadır.

Okuduktan sonra yapmış olduğum 1 Nisan şakalarını düşündüm…

Artık 1 Nisan şakası yapmayacağımı biliyorum, keşke daha önceden de yapmasaydım…